Boćwina nie jest wynalazkiem ostatnich lat, lecz zapomnianym warzywem, które teraz, z racji swoich właściwości, powinno wracać na nasze stoły i do naszych ogródków i upraw. Nie jest w Polsce zbyt popularna, zainteresowaniem cieszy się jedynie wśród niewielu właścicieli działek, którzy amatorsko uprawiają ją na swoim kawałku ziemi. Młode liście są niezwykle miłe dla oka dzięki różnokolorowym ogonkom i mogą stanowić piękną dekorację rabat kwiatowych. Co więcej, dosyć łatwo się ją uprawia, a w dodatku odwdzięcza nam się wybornym smakiem i ogromnymi zasobami cennych dla zdrowia składników. Takie buraki niewątpliwie warto posiadać w domowym warzywniku i włączyć do uprawy!
Boćwina to dziś zapomniane warzywo, które dość często jest mylone z botwiną. Na szczęście powoli wraca na nasze stoły i do ogródków. Jest miła dla oka dzięki różnokolorowym ogonkom, które mogą stanowić piękną dekorację rabat kwiatowych. Co więcej, dosyć łatwo się ją uprawia, a w dodatku odwdzięcza nam się wybornym smakiem i ogromnymi zasobami cennych dla zdrowia składników. Takie buraki niewątpliwie warto posiadać w domowym warzywniku i włączyć do uprawy.
© Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.