Czy sztuczne mięso to modny trend, czy może przyszłość przemysłu mięsnego? Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Ten trend widoczny jest również nad Wisłą — producenci mięsa zanotowali niższą sprzedaż produktów mięsnych. Wiele wskazuje na to, że mięso z probówki to nie tylko ciekawostka, ale pra...
Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Według naukowców mąka ze świerszczy to bomba witaminowa. Nowy produkt od 24 stycznia będzie mógł być legalnie produkowany i sprzedawany na terenie wszystkich unijnych państw. Ale uwaga! Tylko przez jedną firmę.
Pytanie czytelnika: Czy jako osoba fizyczna posiadająca tytuł zawodowy technik rolnik mogę założyć gospodarstwo rolne/działalność rolniczą? Mieszkam w gminie wiejskiej od 5 lat, chciałabym wydzierżawić ziemię z budynkiem gospodarczym do modernizacji (może kupić), nie posiadam stażu pracy w gospodarstwie rolnym. Chciałabym założyć hodowle owadów...
Sektor rolno-spożywczy w Polsce wciąż odgrywa ważną rolę w gospodarce. W coraz większym stopniu o jego kształcie decydują wysoko wyspecjalizowane firmy. Jak je znaleźć? Warto skorzystać z możliwości oferowanych przez bazę firm.
Przemysł jadalnych owadów rośnie po tym, jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał szarańczę za bezpieczną do spożycia. Może być spożywana zarówno w postaci mrożonej, jak i suszonej. Wcześniej taką samą decyzję podjął w przypadku mącznika młynarka. Czy wykorzystanie szarańczy do celów spożywczych będzie opłacalne? ...
Zmniejszająca się powierzchnia upraw rolnych stanowi wyzwanie dla gospodarki żywnościowej świata, a dostępne źródła białka stają się już niewystarczające do produkcji pełnowartościowych pasz dla zwierząt. Potrzeby żywieniowe zwierząt gospodarskich wymagają stosowania pasz, które charakteryzują się wysoką zawartością białka o odpowiednim składzi...